Esteettömyyskartoitus

rakennetut ympäristöt ja luontokohteet

Esteettömyyskartoitukset

Rakennetun ympäristön esteettömyyskartoitus

Esteettömyyskartoituksessa perehdytään huolellisesti asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin ja ympäristön haasteisiin. Kartoituksen tuloksena saat selkeän ja kattavan kirjallisen raportin, joka sisältää nykytilan analyysin sekä konkreettiset muutosehdotukset esteettömyyden parantamiseksi.

Halutessasi voin myös huolehtia muutosehdotusten toteutuksesta ja koko muutosprojektin koordinoinnista, jolloin varmistetaan esteettömän ympäristön sujuva ja onnistunut toteutuminen.

Asiakkaitani ovat taloyhtiöt, virastot, liikuntatilat, messukeskukset ja muut julkiset tilat.

Luontokohteiden esteettömyyskartoitus

Luontokohteiden esteettömyyskartoitus perustuu Suomen Paralympiakomitean Reitit ja rakenteet -ohjeistukseen, jonka pohjalta olen suorittanut tutkinnon. Kartoituksessa huomioidaan esteettömyys liikkumisen, kuulemisen, näkemisen ja ymmärtämisen kannalta.

Kartoituksen tulokset:

Esteettömyyskartoitusraportti
Kartoituksen pohjalta kohteen ylläpitäjä saa selkeän raportin, joka sisältää:

  • Ennakkomateriaalin arvioinnin
  • Mittaustulokset maaston kaltevuuksista, mäkien pituuksista ja reittiin kuuluvista rakenteista
  • Yksityiskohtaisen analyysin reitin esteettömyyttä heikentävistä epäkohdista
  • Konkreettiset ehdotukset saavutettavuuden parantamiseksi

Esteettömyyskuvailu
Reitin ylläpitäjälle toimitetaan kuvallinen esteettömyyskuvailu retkeilijän ennakkomateriaaleihin. Kuvailun avulla retkeilijät voivat arvioida reitin sopivuutta omiin tarpeisiinsa, esimerkiksi:

  • Onko reitillä tarvetta apuvälineille tai avustajalle?
  • Kuinka vaativa reitti heille on?

Lisämateriaalit
Kartoitus voi sisältää myös:

  • Kuvamateriaalien ALT-tekstit saavutettavuuden parantamiseksi
  • Äänitteen kuvailusta
  • Videomateriaalin reitistä, tarvittaessa tekstityksellä

Asiakkaitani ovat tahot, jotka rakentavat tai ylläpitävät luontoreittejä ja -kohteita, esimerkiksi Metsähallitus ja kaupungit.

Olen suorittanut Rakennetun ympäristön esteettömyyskartoittajan koulutuksen Satakunnan ammattikorkeakoulussa vuonna 2014. Koulutuksessa hyödynnettiin Invalidiliiton ESKEH-menetelmää, joka on vakiintunut käytäntö esteettömyyden arvioinnissa. Vuonna 2024 valmistuin Luontokohteiden esteettömyyskartoittajaksi Hyrian järjestämästä kaikkien aikojen ensimmäisestä Luontokohteiden esteettömyyskartoittaja -koulutuksesta. Näiden koulutusten myötä olen erikoistunut kartoittamaan sekä rakennetun ympäristön että luontokohteiden esteettömyyttä, jotta ympäristöt olisivat saavutettavia mahdollisimman monille.